האמנות היא שפה חזותית. לימוד מרכיביה של שפת האמנות הוא מפתח להבנת יצירות אמנות ולהנאה מהן. מגמת אמנות באה לתת כלים לפענוח שפת האמנות במטרה להגיע ליצירה עצמית והקניית טכניקות וכלים איכותיים המאפשרים כלי ביטוי. הדגש במגמת אמנות הוא על הבעה עצמית וכלי ביטוי ולא על כישרון!
מגמת האמנות בריגלר ייחודית במפגשה הבינתחומי באמנות הפלסטית. מטרתה לפתח את יכולתם וכשרונם של התלמידים ולהפגיש אותם עם מכלול רחב של מדיות, טכניקות, ידע ודרכי ביטוי אמנותיים.
המגמה מפתחת ידע והבנה על בסיס נושאים של תולדות האמנות מראשיתה ועד היום. פיתוח ההסתכלות והביקורת האמנותיים נעשים בשיעורי האמנות באמצעות מצגות, סרטים, ביקורים במוזיאונים ובתערוכות עכשוויות ומפגשים עם אמנים יוצרים.
הסדנאות המעשיות בריגלר פועלים לצד לימודי האמנות. מטרתן ללמד ולהתנסות בטכניקות שונות ומגוונות: לימוד יסודות הרישום, הציור וההדפס. התנסות ועבודה עם צבעי שמן, אקריליק וצבעי מים. עבודה מול טבע דומם, ציור נוף, מופשט ואישי. כמו כן הסדנאות מציעות מגוון רחב של עבודה בפיסול בחומרים שונים, החל בחומרים קונוונציונאליים של חימר, גבס ורשת וכלה בחומרים עכשווים.
מטרות המגמה:
להפגיש את התלמידים עם ביטויי האמנות של העולם המודרני.
להקנות מושגי יסוד וכלים להבנת שפת האמנות ומרכיביה.
לפתח כושר התבוננות ורגישות חזותית למגוון הרחב של מרכיבי היצירה.
להקנות כלים לניתוח של יצירות אמנות, ובכלל זה ניתוח השוואתי שלהן.
לפתח הבנה של כמה מהגורמים המשפיעים על היצירה המודרנית.
לטפח את החשיבה האנליטית ואת כושר ההפשטה, הנדרשים לניתוח יצירות אמנות ולהשוואה ביניהן.
הדגש במגמת אמנות הוא על הבעה עצמית וכלי ביטוי ולא על כישרון!
בוגרי מגמת אמנות מסיימים כאשר ברשותם תיק עבודות הפותח את האפשרות להמשך לימודים גבוהים בתחום בעתיד.
במגמה התלמידים נגשים לבחינת בגרות של 5 יחידות לימוד. 3 יחידות עיוניות ו- 2 יחידות מעשיות. הבגרות המעשית מתקיימת בסוף כיתה יב’ ובה נדרשים התלמידים להגיש פרויקט אמנות אשר משקף את עבודתם שנעשתה במשך השנה.
מבנה התוכנית ונושאי הלימוד:
בשנה הראשונה, מעמיקים את המפגש עם האמנות בעזרת תרגילים רעיוניים ומעשיים הנעשים במסגרת שיעורי הרישום והציור ולימודי הפיסול וההדפס. בשנה זו מקנים לתלמידים כלים בסיסיים וחשובים ברישום ובהתבוננות בעולם האמנות. מלמדים את שפת האמנות, תיאוריות צבע, ניפגשים עם תקופות שונות בתולדות האמנות כמו האימפרסיוניזם ואמנות מודרנית.
לימודי תולדות האמנות נלמדים לפי תקופות היסטוריות: מהרנסנס, הבארוק והרוקוקו, ועד אמנות מודרנית ופוסט מודרנית.
בהמשך הדרך, נכנסים התלמידים לעולם הצבע, מכירים מקרוב את עוצמתם של הצבעים מסביבנו. מתנסים ועובדים בצבעים שונים כמו פנדה, צבעי מים ועפרון. מבחינה פיסולית מתנסים בחומרים חדשים המעניקים לתלמידים אתגרים ורעיונות חדשים נוספים כמו: יציקות, בניית תבניות מגבס ופיסול בהגדלה.
בכיתות הגבוהות, לימודי האמנות המעשיים נעשים אינטנסיביים יותר. התלמידים לומדים להתמקד ולבחור את החומרים והטכניקות איתן הם רוצים לעבוד. השיעורים בסדנא הופכים להיות מעין סטודיו פתוח. בעזרת המורה ותרגילים מונחים ומובנים, התלמידים לומדים לעבוד וליצור סביב נושאים המעסיקים אותם.
כיתה י"ב, מוקדשת ברובה לפרויקט האישי. במשך השנה התלמידים מתנסים, עובדים ויוצרים לקראת הבגרות המעשית. חוויה מעשירה ומיוחדת זו מעניקה לתלמידים אפשרות ליצור כאמנים צעירים.
הבחינה העיונית. לימוד שתי יחידות לימוד עיוניות י"א באמנות יהודית, ובגרות עליהן בסוף השנה, כולל שאלת אנסין אחת .
פרויקט הגמר. הפרויקט הוא שיא המביא לידי ביטוי תהליכים פנימיים של כל תלמיד . בפרויקט בוחרים התלמידים את הנושא ואת כלי הביטוי ומביאים את הדברים לידי תצוגה בתערוכת גמר. הפרויקט נבחן ע"י בוחן חיצוני.