דבר מנכ"ל ביה"ס

שני סיפורים התורה מציבה בפתח סיפור תולדות האנושות: סיפורם של אדם וחוה,  סיפור הרצח הראשון בתורה. 

בסיפור הראשון: וַיִּקְרָא ה' אֱ-לֹהִים אֶל הָאָדָם וַיֹּאמֶר לוֹ, "אַיֶּכָּה?" וַיֹּאמֶר, "אֶת קֹלְךָ שָׁמַעְתִּי בַּגָּן וָאִירָא כִּי עֵירֹם אָנֹכִי, וָאֵחָבֵא". וַיֹּאמֶר, "מִי הִגִּיד לְךָ כִּי עֵירֹם אָתָּה? הֲמִן הָעֵץ אֲשֶׁר צִוִּיתִיךָ לְבִלְתִּי אֲכָל מִמֶּנּוּ אָכָלְתָ?" וַיֹּאמֶר הָאָדָם, "הָאִשָּׁה אֲשֶׁר נָתַתָּה עִמָּדִי – הִוא נָתְנָה לִּי מִן הָעֵץ, וָאֹכֵל". וַיֹּאמֶר ה' אֱ-לֹהִים לָאִשָּׁה, "מַה זֹּאת עָשִׂית?" וַתֹּאמֶר הָאִשָּׁה, "הַנָּחָשׁ הִשִּׁיאַנִי וָאֹכֵל" (בראשית ג, ט-יב).

בסיפור השני: וַיְהִי בִּהְיוֹתָם בַּשָּׂדֶה וַיָּקָם קַיִן אֶל הֶבֶל אָחִיו וַיַּהַרְגֵהוּ. וַיֹּאמֶר ה' אֶל קַיִן, "אֵי הֶבֶל אָחִיךָ?" וַיֹּאמֶר, "לֹא יָדַעְתִּי. הֲשֹׁמֵר אָחִי אָנֹכִי?" וַיֹּאמֶר, "מֶה עָשִׂיתָ? קוֹל דְּמֵי אָחִיךָ צֹעֲקִים אֵלַי מִן הָאֲדָמָה" (בראשית ד ח-י).

בסיפור הראשון: האדם והאישה כאחד טוענים שזו אינה אשמתם… אדם מאשים את האישה… האישה מאשימה את הנחש. התוצאה היא ששניהם נענשים ומגורשים מגן עדן.  למה? כי אדם וחוה מתכחשים לאחריותם האישית. הם אומרים, בעצם, "זה לא אני".

הסיפור השני טרגי. ריב אחים שמוביל לרצח הראשון בתורה…קין איננו מתכחש לאחריותו האישית. הוא איננו אומר "זה לא אני", או "זו לא אשמתי". הוא שואל, בעצם, מדוע טובת הזולת צריכה לנגוע לו. 

בפתח ספר שמות, משה גדל, יוצא אל עמו, בני ישראל המשועבדים בפרך, ורואה בעוניים. הוא מבחין בנוגש מצרי מכה אחד מהם. הכתוב אומר כאן: "וַיִּפֶן כֹּה וָכֹה וַיַּרְא כִּי אֵין אִישׁ" (שמות ב, יב). קשה להבין ביטוי זה כפשוטו. אין ספק שאנשים רבים נכחו במקום.  לכן נראה ששיעורו של הפסוק הוא כזה: ויפן כה וכה, וירא כי אין איש המוכן להתערב בנעשה.

משה לימד אותנו שיעור גדול במנהיגות: במָקום ש"אין איש" – הָיָה משה. הוא קם ועשה. וזה מה שהופך אותו למנהיג. 

מנהיג הוא מי שלוקח אחריות.  המנהיגות נולדת כשאנחנו נעשים מסבילים לפעילים…  כשאיננו מחכים שמישהו אחר יקום ויפעל, … מפני שאולי אין מי שיפעל, 

כשאדם וחוה חטאו, בורא עולם קרא לאדם "אַיֶּכָּה???" 

ר' שניאור זלמן מלאדי, האדמו"ר הראשון מחב"ד,  אמר על קריאה זו שקריאה זו לא הופנתה רק לבני האדם הראשונים.  היא מהדהדת בכל דור

הקב"ה  נתן לנו חירות, אבל עם החירות באה אחריות. חיים של אחריות הם חיים שיש בהם אחֵר… אדם אחר…, אנשים אחרים…

 הקב"ה, קורא לנו לעשות שימוש בחֵירות שנתן לנו – ולקרב ככל האפשר את המצוי אל הרצוי. השאלה הגדולה היא בקולו של מי נשמע? : בקול החשק, כפי שעשו אדם וחוה? בקול הכעס, כפי שעשה קין? או בקול הקב"ה, הקורא לנו לעשות את העולם הזה לעולם צודק ויפה יותר? החיים שאנו בוחרים לחיות הם התשובה שאנו נותנים לשאלה הזו.

השבוע ביום חמישי, נפגשנו בקבלת שבת חגיגית בהובלת רב בית הספר, הרב אזוגי. פתחנו בשירה ובניגון. הרב דיבר על תפילת הגשם והתמקדנו בשני רעיונות. האחד, הקב"ה רוצה ומצפה לתפילה שלנו וכל דבר שאנו צריכים יש להתחיל בתפילה לה', ובנוסף ציינו את הברכה שהשבת משרה עלינו בכל ימות השבוע. הזוהר אומר שהשבת שומרת עלינו מכל נזיקין. שבת שלום ומבורך.

 השיעור לרפואת:
שלום בן חגית
מיכאל בן שרה
אליהו בן עליזה

אדווה אנו | יועצת שכבות י"א-י"ב

לאחר החזרה מחופשת סוכות התחלנו בתיכון בתכנית שחרית. שחרית היא כינוי למפגש בוקר של המחנכים עם התלמידים.

בתחילת כל יום המחנך נפגש עם תלמידיו בזום או בכיתה ופותח במעגלי שיח. מעגלי השיח מאפשרים מרחב להעמקת ההיכרות בין התלמידים לבין עצמם, ובינם לבין המורה. זהו מקום להבעת דעה, מרחב למפגש בקבוצת השווים והזדמנות לפיתוח יכולת סובלנות לאחר ולצרכיו.
מעגלי שיח משמעותיים עבור התלמידים במיוחד בתקופה זו בה אנחנו רואים מעט/לא רואים את התלמידים ובכך ממשיכים את הקשר ואת תחושת השייכות והחיבור לבית הספר ולמחנכים.

מחנכים משתפים

  דורית קולצ'ה מחנכת י"א1
 

החלטתי להראות לבנות את הסרטון של הרב פנגר שעוסק במשל העיפרון ובחמישה דברים שהעיפרון (האדם בנמשל) צריך לזכור. לאחר הצפייה בסרטון דנו בנקודות שעולות מהסרטון ואליהן הבנות התחברו. התייחסנו לעניין התשובה והתקווה שהיא מעניקה לנו בני האדם, שגם אם חטאנו יש לנו תמיד את האפשרות לתקן וקישרנו זאת לדברי הנביא ישעיה שנלמד אותו השנה בע"ה במסגרת לימודי התנ"ך  "אִם-יִהְיוּ חֲטָאֵיכֶם כַּשָּׁנִים כַּשֶּׁלֶג יַלְבִּינוּ, אִם-יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע כַּצֶּמֶר יִהְיוּ" (ישעיה א י"ח), ואם בתנ"ך עסקינן (שכידוע תנ"ך ולשון הם קודש הקודשים!) דיברנו גם על החשיבות של הרושם הראשוני והשם של האדם, ולא סתם אמר החכם מכל אדם כי "טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב וְיוֹם הַמָּוֶת מִיּוֹם הִוָּלְדוֹ" ( קהלת ז א). הבנו כי מהסרטון עולות תובנות חשובות שהאדם צריך ליישם בחייו. כדאי לצפות בסרטון!


ובנימה אישית

בנות יא 1 היקרות עד מאוד

מתגעגעת אליכן ומיייחלת לימים טובים יותר שבהם נחזור ללמוד יחד בכיתה ולא דרך אמצעים טכנולוגיים שאינם מהווים תחליף ללמידה מקרוב , למידה שבימים אלה אינה ברורה מאליה בכלל.

 
 
רקפת כהן, רכזת העולים במפגש שחרית עם תלמידי י"ב עולים
 
התלמידים העלו את הקשיים הצפים אצלם בזמן הלמידה מרחוק. ביחד ניסו לגבש רעיונות שיסייעו להם ללמוד טוב יותר ולהרגיש פחות לחוצים במהלך היום. הפעילות נעשתה באמצעות "לוח פדלט". מוזמנים לצפות ברעיונות בתמונת לוח הפדלט:)

ערן מיזן | רכז תקשוב

כמעט לכל אחד מאיתנו יש יומן או לוח שנה שבו אנו רושמים פגישות וסידורים עתידיים על מנת שלא לשכוח אותם.

מאז המצאת הסמארטפון לרובנו יש אחד כזה במכשיר האישי היומן של גוגל. הוא יעיל במיוחד בגלל היכולת שלו להתחבר לסביבות שונות בין היתר לסביבת הקלאסרום המשמשת כסביבה תומכת הוראה או לסביבות הוידאו מיט וזום המשמשות ללמידה מרחוק.

ניתן לשלב ביומן שלכם יומנים אחרים ומיוחדים על ידי לחיצה על "הוספת יומן של חבר" או על הפלוס שלצד הכיתוב, בצד הימני של המסך מתחת ללוח השנה היומן מתחבר באמצעות חשבון גוגל פרטי או ארגוני וניתן לגשת אליו מכל מחשב באמצעות לחיצה על 9 הנקודות המובילות לאפליקציות גוגל, או מהסמרטפון באפליקציה שמגיעה מותקנת במכשירי אנדרואיד (אם לא מותקן ניתן להורידו מהחנות).

השימוש ביומן יעיל במיוחד לניהול הלמידה מרחוק כאשר כל שיעור בקלאסרום של כל מורה נקבע כפגישה ביומן הכיתה והתלמיד שרשום בכיתות השונות רואה את כל השיעורים במסך אחד של היומן האישי שלו בסמארטפון.

היומן מאפשר בין היתר לקבוע התראה קולית (ציפצוף או צליל) שתופסת את מקום הצילצול המסורתי בבית הספר שימוש נכון ביומן יוצר עבור התלמידים סדר, רצף לימודים הגיוני בשעות היום ונוחות גישה לסביבות הלימוד השונות, ובאופן פסיכולוגי היומן מדמה את חצר בית הספר, כל שנותר הוא לגשת לחדר הכיתה הנכון בזמן הנכון, ולפנות משאבי מחשבה ללימודים.

השבוע בנות כיתה י"ב 1 נכחו בשיחת הכוון בזום, לקראת בחירת שירות משמעותי לשנה הבאה.

אוריה אליאס, רכזת מעגלים העבירה את השיחה. התלמידות העלו את ההתלבטות הקיימת בין שירות לאומי לשירות צבאי, התלמידות נחשפו לתפקידים ולתכניות שיש בשירות. היה מפגש מרתק! מה שבטוח, שיהיה שירות משמעותי!

 
כיתה ז'3 פותחת בשיר– שיעורי החינוך נפתחים בשיר מיוחד שאחת התלמידות בחרה, שיר קודש מרגש משמח…
פתחנו השבוע עם השיר "הלב שלי נקרע לשניים". הצגתי את מילות השיר בסרטון שמענו ונפנפנו עם הידיים. דיברנו על מילות השיר . קישרנו למקורות בספר תהילים. הן פתחו גוגל וענו על השאלות ששאלתי. והן סיפרו  שהשיר הפך לסמל ומשמיעים אותו באירועים וטקסים.
מאת המחנכת יעל חובב.
 
 
שכבת ט' מתחזקת בשיעורי אזרחות– בשיעורי אזרחות עם שכבה ט דיברנו רבות על חוק השבות ועל מלחמות ישראל.דיברנו על כך שתמיד עם ישראל ידע להקים את עצמו ולהרים ממצבים קשים. ובע"ה גם בימים אלו נדע לעשות זאת.
מאת המורה תהילה שטרית
 
 
כיתה י"א2 בשיעור מעגלים – מידי שבוע, תלמידי הכיתה והמחנכת פוגשים את המדריך מעגלים שלהם, לירון בן יאיר ודנים יחד סביב סוגיות חשובות וערכים. השבוע העמיקו במצווה הגדולה של כיבוד הורים. 
מאת המחנכת מרים שפיגלמן

רקפת כהן | רכזת פדגוגית

כן, אני יודעת כמה זה מפתה. להתעורר כמה דקות לפני שהשיעור מתחיל… אבל, וזה אבל גדול, אסור להישאר לצפות בשיעור מהמיטה.

מעבר לכך שהלמידה שלך תהיה הרבה פחות אפקטיבית, זה גם עשוי לפגום באיכות השינה שלך. יש מחקרים המראים שלמידה מהמיטה מפחיתה גם את הריכוז שלך.

תחשבו על כל הסיבות שבגללן אתם אוהבים את המיטה שלכם- חם שם? נוח? הכריות רכות? בגלל כל הסיבות האלה בדיוק הנטייה לחזור לישון תגדל. אז יאללה, קומו מהמיטה והתחילו את היום. 

מתוך: Gal Bloch Bags

איחולי מזל טוב לבביים למורה שרה כהן על הולדת הבת. מאחלים לכם הרבה בריאות, נחת ושמחה. ממשפחת ריגלר

צוות בית הספר והתלמידים ממשיכים להתפלל לרפואת התלמיד שלום דון מכיתה י"א2. 
מאחלים החלמה מהירה.

קרדיט לתמונות אמנות: אהובה קליין

גלילה לראש העמוד