כניסת השבת | 17:49 
 
צאת השבת | 18:43

ניוזלטר ריגלר
לך-לך | שבוע העליות

ראש חודש חשון • אירועי שבוע העליות • סליחה על השאלה • נעים להכיר • ארוחה בתערוכה • משחק בריחה•  מעגלי שיח בנושא זהות ישראלית • שבוע העליות בשיעורי צרפתית• מסע בעקבות לוחמים • יום מוקד מעורבות חברתית • ערב אימהות ובנות לכבודה של רחל אימנו • תפילת רבים לגשמים

אורי כהן

מנכ"ל ביה"ס

"לך לעצמך - בדרכך שלך"

השבת נקרא את פרשת לך לך.

פרשת "לך לך" מתארת את מסע אברהם אבינו בעקבות הציווי של הקב"ה.

 "וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל אַבְרָם לֶךְ לְךָ מֵאַרְצְךָ וּמִמּוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶךָּ'…" (בראשית י"ב ,א)

 בציווי זה הקב"ה מצווה עליו לעזוב את הכול וללכת אל הבלתי נודע. משימה כזו היא ניסיון קשה ביותר העומד בפני כל אדם.

אברהם מצווה, למעשה, לעזוב באחת את כל המוכר לו וללכת למקום בלתי ידוע. זה ניסיון קשה המלווה בהבטחה, שאם יעמוד בניסיון, יתברך בברכות רבות.

מספר תמיהות עולות כבר בפסוק הראשון בפרשה. בפסוק נאמר: "לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך".

ראשית, מהו היעד להליכה?

שנית, האם סדר הפסוק לא אמור להיות הפוך? אדם יוצא מביתו ואז ממולדתו…

שלישית, מדוע נכפל גם ארצך וגם מולדתך?

לתמיהה הראשונה התייחס האברבנאל (חי בפורטוגל, במאה ה-15): שהסביר כי היה על אברהם לצאת לדרך חדשה לבדו. עליו להתנתק מכל עברו. היציאה לדרך לבדו ליעד לא ידוע מטרתה למנוע מבני משפחתו ללכת אחריו.

והוסיף  על כך הרב שמשון רפאל הירש (1808-1888): "לך לך" – לך לעצמך, בדרכך שלך. לך בדרך שתבודד אותך מארצך וממולדתך ומבית אביך, מכל הקשרים שהיו לך עד כה.

ההליכה לבד קשה. נדרשים אומץ לב וחזון כדי לעמוד על האמת שלך מול הרוב הפועל בדרך שונה.

לשאלת סדר ההליכה (האם על פי ההיגיון והסדר לא אמור להיות כתוב "לך לך" מבית אביך בהתחלה, שהרי משם אתה יוצא ורק לאחר מכן אתה עוזב את הארץ ואת המולדת?) התייחס הרב נפתלי צבי ברלין , הנצי"ב מוולוזין שפרש שהכתוב נותן להבין בזה "אזהרה על שכיחת הלב שיסיע דעתו מהם ומהמונם. ותחילה נשכחת ארצו, אחר כך מולדתו ואחר כך בית האב".

אנו מוצאים כאן שני אלמנטים חשובים: ניתוק פיזי וניתוק רוחני. בניתוק הפיזי אברהם מתנתק מהמשפחה בתחילה ורק לאחר מכן מהמולדת ובסוף מהארץ.

הניתוק הרוחני קשה הרבה יותר. אברהם מצליח בקלות להשתחרר מהקשר לארץ אותה עזב. הוא לא מתגעגע לנוף ולהתנהלות הפוליטית מדינית,  אך הניתוק הקשה מכל הוא הניתוק מהמשפחה. המשפחה היא העוגן הנפשי והרגשי החזק ביותר. ומזה קשה לאברהם להתנתק.

אברהם מכונה "אברם העברי". והמפרשים שואלים: למה נקרא "אברהם העברי". ועונה רבי יהודה: "כל העולם כולו מעבר אחד והוא מעבר אחר" (בראשית רבה מ"ב, ח').

 אברהם וויתר על הווה ועבר בטוחים מכל הבחינות. רוחנית, כלכלית וחברתית –  " וַיִּקַּח אַבְרָם אֶת שָׂרַי אִשְׁתּוֹ וְאֶת לוֹט בֶּן אָחִיו וְאֶת כָּל רְכוּשָׁם אֲשֶׁר רָכָשׁוּ וְאֶת הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר עָשׂוּ בְחָרָן וַיֵּצְאוּ לָלֶכֶת אַרְצָה כְּנַעַן וַיָּבֹאוּ אַרְצָה כְּנָעַן" (מתוך הפרשה)–  ועל זה הוא זוכה להערכה רבה.

אברהם אבינו – העולה החדש הראשון !

עם ישראל לאורך השנים היה תמיד מהעבר האחר לעמים האחרים. מדינת ישראל נמצאת מהעבר האחר כמעט לכל מדינות העולם. מדינת ישראל קמה והתבססה הודות לאומץ ליבם של העולים שהתנתקו מארצם וממולדתם, עזבו את תרבותם וסביבתם המוכרת ולעיתים אף השאירו  מאחור קרובים ואהובים.  היכולת לבצע ניתוק כל כך משמעותי מהארץ ומהמולדת אינו קל. לעזוב את תרבות וסביבה מוכרת היא משימה קשה וכואבת. אך כמו שראינו, הקשה מכל הוא לעזוב את המשפחה ואת הקרובים.

כל אחת מן העליות התקבלה בחברה באופן שונה, ואופן זה השפיע על תהליך קליטתה, הטמעתה ושילובה בחברה הישראלית. מעבר למדינה חדשה הוא תמיד תהליך קשה ומורכב, הכולל קשיי הסתגלות של שינוי מקום, הרגלים, שפה וכן היבטים כלכליים, ועוד

השבוע ציינו בבית הספר, כמו בכל מערכת החינוך את שבוע העליות.

בית הספר ריגלר, אשר קרוב ל 30% מאוכלוסיית מתלמידיו הם תלמידים עולים שם לנגד עיניו את קליטת העלייה כערך  מרכזי בסולם הערכים הבית ספרי. 

העלייה לארץ ישראל הוכרה כערך עליון בסולם הערכים הלאומי והיא בסיס העוצמה והקיום העתידי של מדינת ישראל. ממדיניות כור היתוך  שבה ניסו  ליצור קולקטיב ישראלי אחיד התפתחה חברה של רב-תרבותית. כך גם אנו בבית הספר שבו שוהים זה לצד זה תלמידים ותיקים לצד עולים שהגיעו לבית הספר מכל רחבי הגלובוס משתדלים לקיים את אחת המשימות הלאומיות החשובות לעת הזו :

להמשיך את מורשת אבותנו ולחזק את העולים באשר הם.

 שבת שלום 

אורי כהן

"טיפה אחת של טוב"

לכבוד ראש חודש חשון , בנות השירות היקרות, טליה, הדסה, יוקרת ותמר שירה הרימו הפסקה פעילה לכבוד ראש חודש חשון בסימן: טיפה אחת של טוב. כל תלמיד כתב על עצמו או על המורה שלו או על חברו משהו טוב. זה עשה המון טוב והרגשה טובה. תודה רבה לבנות השירות. שנזכה תמיד לראות רק את הטוב.
התקיימה גם מכירת פיצות וטרופיות וחולקו הפתעות!
חודש טוב:)

לימור עמית

רכזת ח"ח בחטיבה

ליאור פריאל

רכזת ח"ח בחט"ע

אירועי
שבוע העליות

מדינת ישראל נבנתה בידי עולים שהגיעו ארצה טרם הקמתה ולאחר שהייתה למדינה. מפעל העלייה הוביל לבניית חברה ישראלית מגוונת ורבת תרבויות, והוא מהמאפיינים המייחדים את עם ישראל ואת מדינת ישראל.
שבוע העליות מצוין במערכת החינוך בכל שנה סמוך ליום ז' במרחשוון שנקבע על פי חוק 'יום העלייה'. מועד זה נבחר בשל סמיכותו לשבת שבה קוראים בתורה את פרשת "לֵךְ לְךָ" העוסקת בעלייתו של אברהם אבינו לארץ. בבית הספר ציינו את "שבוע העליות" באופן חגיגי ומיוחד
"סליחה על השאלה"
"ארוחה בתערוכה"
"מעלים את יהדות ערב לארץ"- משחק בריחה
"מעגלי שיח- מיהו ישראלי?"
תוכלו לראות את כל התמונות בסרטון "שבוע העליות"המצורף

ראיונות עם התלמידים

מזוודה של עולים משנות ה-50 , מלאה בראיונות עם התלמידים העולים החדשים הלומדים באולפן

מלי ארפי

רכזת העולים החדשים ויועצת י"א- י"ב

לך לך מארצך ומולדתך...

תדמיינו לרגע שאתם צריכים לעבור  לארץ אחרת עם שפה שאינכם מכירים חברה ותרבות שונה..
עכשיו תנסו לענות על השאלות
איזה תחושות זה מעורר בכם? שמחה או חשש? התרגשות או דאגה?
מה יכול לעזור ולהקל עליכם במסע הזה?
מה יכול לעזור לכם במקום שאליו תגיעו?
עניתם ? חומר למחשבה…
לא בכדי נבחר שבוע זה כשבוע העליות בחינוך, מאז אברהם אבינו ועד היום פרטים מהאומה שלנו צריכים לשנות מקום מגורים שפה וחברה וכל זה כדי להגשים את חלום העלייה לארץ

בהחלט ניסיון לא פשוט…

תפקידם של המחנכים ומערכת החינוך הוא לסייע בהשתלבותם של העולים ללמוד את השפה ולהתערות בחברה הישראלית,
לכם תלמידים יקרים יש את התפקיד החשוב ביותר : לתת להם יד וללוות אותם במסע הזה של הקליטה  ,לקבל וללמוד את מגוון התרבויות ולתת להם הזדמנות שווה.

שבוע עליות שמח

פביאן רודוי

רכזת מגמת צרפתית

שבוע העליות בשיעור צרפתית

בחטיבת הביניים במסגרת שיעורי צרפתית ציינו את שבוע העליות על ידי מצגת מושקעת בנושא. שמנו דגש על העלייה מצרפת. צפינו בסרטונים סאטיריים המקצינים קלישאות וסטריאוטיפים אשר מיוחסים לקהילה. לאחר מכן קיימנו דיון בנושא. בנוסף הכנו כרזות עם מסרים לעולים מצרפת.
בחטיבה העליונה במסגרת הלימודים במגמת צרפתית ציינו את שבוע העליות בדרכים שונות. צפינו בסרטונים המשקפים את נקודת מבטה של החברה הישראלית על העולים מצרפת בפרט ועל העליות לארץ ישראל בכלל. שמנו דגש על הציונות של העולם אך נגענו במקביל בתופעה המצערת של הירידה מהארץ וסיבותיה. כמורה, התרשמתי מהרוח הציונית של תלמידיי ומהתעניינותם בנושא. כמו כן הכנו כרזות המכילות מסרים חשובים בנושא העלייה.

נעים להכיר | Encantada de conocerte

שלום לכולם . שמי עילית לוי. אני בת 17 ועליתי לישראל עם משפחתי מהעיר הוואנה בירת קובה. הגעתי לישראל עם משפחתי לפני 4 חודשים. אני גרה בנתניה ולומדת בכיתה י' 1 בבית הספר ריגלר. החלום שלי הוא להיות רופאה.

 

כיתה י'2. ויקי הלבורנטית והתלמידים העולים מצרפת עונים על השאלות. מפקחי משרד החינוך של העולים החדשים באו לבקר

"סליחה על השאלה"

כל כיתה שמעה סיפור עלייה מפי אדם מבוגר שבצוות ריגלר ומפי תלמיד הכיתה ולאחר מכן, התלמידים שאלו אותם שאלות, כגון: למה אתה הכי מתגעגע בחו"ל, מה אתה אוהב בארץ? האם אתה פוחד לטעות בשפה העברית? ועוד.
שמענו את תלמידי העולים מדברים על החום האנושי שיש בארץ ישראל , ועל כך שיש ביטחון בארץ לקיים את הדת ללא חשש.
בסוף הפעילות , כל התלמידים כתבו מהיכן הם או משפחתם בעבר עלו לארץ, כי בסופו של דבר- "כולנו עולים".
תודה רבה רבה לכל צוות ריגלר שחלק ושיתף בסיפור שלו ותודה רבה ויישר כח ענק לכל התלמידים שלקחו חלק בפעילות ואף הם שיתפו בקשיים ובדברים הטובים.

 

מעגלי שיח- מיהו ישראלי?

כל תלמידי שכבת י"א התערבבו, יצרנו קבוצות חדשות ורב תרבותיות. בקבוצות היו עולים מצרפת, יוצאי העדדה האתיופית, וילידי הארץ. ערכנו דיונים מרתקים בשאלת הזהות- מיהו ישראלי? התלמידים הביעו את עצמם בעזרת קלפי שיח. 
תלמידים ציינו שהיופי בישראליות זה הרב תרבותיות שלנו, הצבא והביטחון, השייכות למדינה, האמונה והחלום, החם האנושי (למה כולם אומרים "כפרה"?!). תלמידים עולים מצרפת אמרו שלהיות ישראלי זה לא לפחד מאנטישמיות ברחוב, להסתובב חופשי בארץ עם כיפה וציצית.

 

"מעלים את יהודי ערב"- משחק בריחה

תלמידי בית הספר השתפפו במשחק בריחה , אשר מטרת המשחק להעלות את יהודי ערב ואת אוצרות היהדות לארץ ישראל. התלמידים פעלו כסוכני מוסד וגילוי חידות מתוך מפות ורמזים. הצליחו במשימתם- עליית היהודים. התלמידים מאוד נהנו, העשירו את עצמם בידע רחב, הביעו התעניינות רבה וחשיבה. יישר כח!!!



ארוחה בתערוכה

בכניסה לבית הספר פרסנו תערוכה של שולחנות אוכל של עדות שונות ומגוונות. התערוכה הגיעה מבית מוזיאון נתניה. ובנוסף , כיתה ט2 יחד עם המורה תהילה שטרית והמתרגלת אביגיל גרידיש , חגגה בשבוע העליות בארוחת בוקר ישראלית בנגיעות אותנטיות עדתיות כל אחד ואחת לפי עדתם ומאכליהם
היה טעים וכיף

דקלה כהן

רכזת מעורבות חברתית

יום מוקד מעורבות חברתית

ביום ראשון התקיים יום חשיפה למעורבות חברתית בשכבת י'.
בראשית היום שמענו על התנסות במעורבות חברתית מתלמידי יב.
המשכנו את היום בשיחת השראה מהרב מונק מייסד עמותת עת לעשות.
וסיימנו ביריד של מקומות התנסות בו תלמידי שכבות י' ויא' נרשמו למקומות ההתנסות השונים.
שיהיה לכולם בהצלחה!!

ורדה ריקלין

מנהלת חטיבת עליונה

מסע בעקבות לוחמים

ביום שלישי האחרון ז' מר חשון 12.10 יצאו תלמידי שכבת יב' למסע בעקבות לוחמים ברמת הגולן.

התחלנו במפגש עם מפקד גדוד בשיריון בעמק הבכא שברמת הגולן ושמענו את סיפור הלחימה במלחמת יוכ"פ . משם המשכנו למפגש עם לוחמים. שמענו מהם על החשיבות והמשמעות בגיוס ליחידות קרביות ועל התרומה למדינה דרך השירות הצבאי. לסיום הגענו למתחם ענק שארגן צה"ל ובו עברנו בין ביתנים של יחידות קרביות בצה"ל ושמענו על תפקידי היחידה והלחימה הייחודית לכל יחידה .
היה יום מרגש ומשמעותי שישפיע על תלמידי השכבה בהחלטות לקראת הגיוס המתקרב לצבא
תודה להדר ואליס מחנכות יב' ולעליזה המורה לחינוך גופני שליוו את השכבה ביום משמעותי זה.

 

תפילת רבים- תפילה לגשמים ולשמיטת הארץ

בנות כיתה י'1 השתתפו השבוע בעצרת תפילה לגשמים ולשנת השמיטה בהשתתפות הרב שמואל אליהו והנהגת החמ"ד.
התפילה התקיימה לכבוד יום ז' בחשון, שבו מתחילים להתפלל על הגשמים.
תודה למורה רקפת כהן על ליווי הכיתה, ויישר כח לבנות הצדיקות ושכל התפילות יתקבלו בברכה בע"ה

גלילה לראש העמוד